Tankar kring de nya reglerna;

Webbjokern: 2011 kommer två stycken webbjokrar att väljas. Som deltagare i Webbjokertävlingen får du aldrig tidigare haft någonting utgivet.

Urvalsjuryn: 15 stycken bidrag väljs ut av en urvalsjury. Nytt för iår är att du inte längre kan skicka en en cd-skiva utan för att tävla måste filen laddas upp som ljudfil på SVT. Upphovsmän för både text och musik måste haft tidigare verk utgivna!

SVT: Resterande 15 bidrag kommer att väljas ut av SVT. Antingen specialinbjudna/specialskrivna för Melodifestivalen eller så kan SVT helt enkelt välja bland de ordinarie inskickade låtarna.

Nytt för iår är också att utländska låtskrivare får lov att delta i festivalen, dock måste detta ske tillsammans med en svensk låtskrivare. Man kommer också att tillåta ett live-instrument på scen.

Källa. / Källa.

Bra: Två icke etablerade bidrag har garanterad plats att komma med. Det kan bli en ganska spännande blandning när SVT väljer hälften och Urvalsjuryn hälften. Live-instrument och utländska låtskrivare!

Mindre bra: ... Om det finns mer än två bra bidrag från icke-etablerade då? Eftersom de inte har chans att tävla som de "ordinarie bidragen" blir chansen på så sätt mindre för dem.

Jag tror dock vi kommer få se en del "okända" ansikten i den ordinarie tävlingsprocessen också eftersom vi har många duktiga låtskrivare med utgivna låtar som inte alls många känner till. Så blandningen kan och lär bli större än det ser ut på pappret. Vilket känns skönt, eftersom systemet vid första anblicken känns ganska diskriminerande. Risken finns ju dock att "SVT Väljer" bara är ett annat namn för "Christer Björkman väljer" vilket vi inte alls tycker är speciellt bra.

Att man får har live-instrument är kul och borde vara en självklarhet men skulle ett sådant bidrag vinna tävlingen finns ju risken att det blir problem i Eurovision där instrumenten inte är tillåtna. Då skulle det antagligen bli väldigt stor skillnad på vad vi valt att skicka här hemma och vad vi får se i Tyskland. I övrigt är det härligt med livemusik!Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0