ESC-Kortisar!

Tänkte bara uppdatera er lite snabbt om lottningar kring ESC. Jag har tidigare skrivit att det skulle ha lottats nu helgen vilka länder som ska få tävla i respektive semifinal. Antingen så har detta blivit framflyttat eller så har jag helt enkelt fått fel uppgifter. Det datum som verkar gälla är 7 Februari, alltså söndagen som kommer nu.

Lottningen om startordningen kommer att ske måndagen den 22 Mars.


  Reklamen börjar synas, snart köööööör vi!!!

Geten visade igår upp Delicatos nya reklam till Melodifestivalen, och nu kommer det mer!

I tidningarna i veckan har Santa Marias reklam börjar rulla. Som vi berättade i December kommer Charlotte Perrelli att samarbeta med dem och vara ansiktet för deras reklam.De har en speciell Melodifestivalsajt med mycket spännande godis, kika in vettja.

Igår upptäckte jag dessutom att SVT fått ut sin reklam om att Melodifestivalen börjar på lördag, trevligt! Stora pelare där de påpekar att man inte får missa Lördag 20.00 samt bild på programledarna. Såhär ser det ut:Med andra ord kryllar Stockholm av reklam just nu, och mer väntas till veckan. Man känner alltid av Melodifestivalen i Stockholm när första deltävlingen ska ta sin början, men lagom till finalen är det sen dött i Stockholm. Fast å andra sidan livar vi upp stan då!

Hur ser övriga delar av Sverige ut med reklam? Har ni mycket?


  Den där förbannade låten..

Att vara Alcazar supporter/fan/wannabe/younameit är inte lätt. Oh nej. Det finns en konstant rädsla. En rädsla som finns inom en dag och natt, oavsett hur mycket känslan känns för tillfället lämnar den inte kroppen.

Alcazar tävlar i Melodifestivalen.

Det spelar ingen roll hur många gånger vi konstaterar detta. Meningen förblir lika skräckinjagande, om inte ännu mer, för varje dag som går blir konstaterandet lite mer verkligt. Det är bara att inse, det här är inte en normal rädsla. Det är den där förbannade låten - Headlines.

Låten som vi utan tvekan kommer att spela varje dag resten av vårt 2010. Låten som vi kommer lära oss koreografin till om vi så ska bryta benen på kuppen. Låten med ett stort L.

Låten som vi helt ovetandes och helt utan någonting att säga till om har kommit till att bli förlovade med. Någon lyckades placera ringen på våra fingrar samtidigt som vi höll handen hårt om Stay The Night. Världens kanske bästa låt, Stay The Night alltså. Det är inte utan att man blir lite konfunderad.

Och den där rädslan, den är olidlig. Vi drömmer mardrömmar!
Vi drömmer att de kommer ut i scenen i folkdräkter! Att kommer ut på scenen och tappar texten! Att de inte kommer ut på scenen ALLS.

Kära Schlagernördar. Har ni farit erfarenhet av detta? Finns det någon därute som kanske kan dela med sig om ett o annat tips? Eller kommer vi att få andas och leva i oro tills vi fullkomligt exploderar, den 20 februari? Maybe it's the way it's suppose to be..! Åh, den här förbannade tävlingen!

  Kuunkuiskajat representerar Finland i ESC!

Så blev det "Sarek-och-Calle-Moraeus-har-fått-barn" som representerar Finland i ESC! Finlandssvenska Nina Lassander kom på en otrolig andraplats med vackra Cider Hill. All heder åt Nina!

Hur som helst så är alltså Finlands representant i Oslo Kuunkuiskajat (De som viskar åt månen) med låten Työlki ellää. Jag själv sågade ju den här låten ganska mycket i onsdags och inför tidigare deltävling. Kanske ska vi ta det som ett positivt tecken på att vi kommer att slå Finland, oavsett vad vi skickar? ;)
  TACK FINLAND!

Finland håller just i detta nu på att välja bidrag till Eurovision, och genom att läsa Tobias blogg fick jag just reda på det mest fantastiska sen jagvetintenär - PENSIONÄRERNA ÄR UTE UR MATCHEN!!! Nina Lassander (HEJA!) och Sarekkopiorna är kvar! SPÄNNANDE!!!


  Delicato har överträffat sig själva

Jag ÄLSKADE förra årets Delicatoreklam inför Melodifestivalen. Men den här överträffar bannemig förra årets.


från delicato.se


  1 vecka kvar!

ÄNTLIGEN är det bara en ynka liten vecka kvar tills allting brakar igång! Egentligen drar hela cirkusen igång redan på onsdag. Äntligen är det dags för hela Sverige att svepas in i ett rosaglittrigt schlagermoln! De kommande sex veckorna kommer att handla om tonartshöjningar, chocker, kupper, kläder, skandaler, vinnare, förlorare och allas vår MumsMums. Det vanliga livet försvinner bort medan vi dansar i neon tills det gör ont i våra fötter! Kan livet bli bättre? Knappast!

Ikväll (och inte i fredags, som jag tidigare skrev. Sorry!) väljer ju Finland sin kandidat till tävlingen och om en vecka är det Norges tur. Vi får hålla tummarna för att våra grannländer väljer något bra!

Tillbaka till Sverige. Ingenting kan väl höja schlagerfebern på ett sådant sätt som allas vår Linda Bengtzing?
  Schlagerscenen 2010 äntligen här!

Så var den äntligen här! Det vi väntat på i månader, veckor och dagar - Skissen för årets scen!
Den här scenen liknar ingenting vi sett förut! SVT kör verkligen ALL IN iår och satsar verkligen på temat "Sveriges fest". Med orden "festlig, klubb och exklusiv" lanseras scenen. Scenen kommer att bjuda på olika nivåer och trappor som gör att artisterna får många möjligheter att göra sitt nummer unikt.

Hur ser den då den här skissen ut, tänker ni nu.
SÅHÄR!


Foto: Svt.se

Det här kan vara en av de mest fantastiska scener jag sett. Det är på något så over the top att man inte riktigt kan se sig mätt på skissen. Möjligheterna för dansare och artister är helt otroliga! Förra året dissade jag (Åsnan) scenen ganska hårt men sen när jag såg den på plats så var den ju riktigt fin. Denna gång älskar jag scenen. Detta kommer verkligen att bli ÅRETS FEST!

Precis som min kära Zoolega älskar även jag, Geten, scenen! Tycker att den ser riktigt, riktigt snygg ut faktiskt! Jag gillade skissen även 2009 men tycker att den här känns snäppet vassare. De toksnygga LED-skärmarna från förra året är kvar och det känns som att det finns många möjligheter att göra 2010 till en av tidernas lyxigaste och glittrigaste Melodifestivaler! Det enda jag funderar på är det svart/rosa i vänsterkanten. Är det Greenroom, tro?

9 dagar kvar till Festivalstart!  Ibland älskar man faktiskt skolan...

...i alla fall skolbiblioteket. Er Schlagerget kommer aldrig mer att ha en tråkig håltimme.
  Inför Finlands final

Medan vi räknar ner till, avverkar skolarbete inför och laddar för Melodifestivalen här på hemmaplan börjar det bli dags för vårt grannland Finland att bestämma sig! På fredag äger finalen rum och jag har gett mig i kast med att en gång för alla slakta, hylla och poängsätta bidragen!

1. Maria Lund - Sydän ymmärtää
Jag tycker fortfarande att det här är så galet roligt. Framförallt så tilltalade framträdandet mig genom sin enkla elegans. Man kan omöjligt sitta still och bara lyssna, någonting händer! Det är liksom glatt, roligt och musikaliskt galet utan att det blir parodi, som det ofta blir i Sverige. Frågan är om det här är något att skicka till Eurovision.
Betyg: 3/5

2. Antti Kleemola - Sun puolella
Jag fortsätter älska det här. Det är som att jag förstår varenda ord Antti sjunger (även om jag bara kan svära på finska), de går rätt in i hjärtat på mig! Framträdandet var ganska lamt men kören gav ett snyggt och maffigt uttryck. Som låt tycker jag att det här absolut är en av de bästa i Finlands tävling i år. Tyvärr är det ett sådant bidrag som skulle försvinna med internationell konkurens.
Betyg: 4/5

3. Linn - Fatal Moment
Inte helt okej att köra mina favoriter efter varandra! Hur som helst så gillar jag verkligen det rockiga öset i kombination med melodislingor som hade kunnat vara i vilken schlager som helst. Det enda jag retar mig lite på är vissa delar i Linns sång som blir ännu sämre live, MEN jag tycker att det här är bland det absolut bästa i startfältet! Go Linn!
Betyg: 4/5

4. Pentti Hietanen - Il mondo è qui
Lyssnar verkligen folk på det här? Jag blir smått självmordsbenägen. Jag räknar heller 50 ekvationer än lyssnar på det här. Jag klarar inte det smöriga i kombination av italienskan. Och så nån finsk Christer Sjögren. Nej, nej och åter NEJ.
Betyg: 1/5

5. Heli Kajo - Annankadun kulmassa
Ett bidrag folk är helt lyriska över medan jag själv faktiskt inte förstår vad som är så otroligt bra. Helis klänning är sjukt snygg och hon sjunger väl bra... men låten? VA? VAD?! För mig låter det bara som introt till Trasdockorna. Men det kanske bara är jag som är totalt blåst.
Betyg: 2/5

6. Nina Lassander - Cider hill
Ännu en favorit! Gamla körtjejer ligger mig alltid varmt om hjärtat och jag gillar verkligen Nina och Cider hill. Låten är så otroligt vacker och framträdandet speglar låten jättebra med ett tema som får mig att tänka på gamla filmer som utspelas på herrgårdar. Jag vet inte om det här är rätt bidrag att skicka till ESC, men i mina ögon är det verkligen fantastiskt.
Betyg: 4,5/5

7. Amadeus - Anastacia
Än en gång förstår jag inte det här. Det är tango på finska med en kille som ser ut som en blek kopia av Alexander Rybak och har värre basröst än min pianolärare. Finland älskar det men jag är tveksam. Däremot tror jag faktiskt att det skulle kunna bli ett inslag i ESC.
Betyg: 1,5/5

8. Sister Twister - Love at first sight
Ett bidrag som är betydligt starkare live än i studioversion! Det är behagligt samtidigt som det är coolt, smårebelliskt och dansvänligt. Jag gillar det delvis väldigt mycket och delvis inte så speciellt mycket. Precis som första gången jag hörde låten tycker jag att någonting fattas för att den ska bli komplett. Men absolut bra!
Betyg: 3,5/5

9. Eläkeläiset - Hulluna humpasta
Finland, NEJ, NEJ, NEJ OCH ÅTER NEJ! Jag förstår inte. VAD är bra? VARFÖR?! HUR TÄNKER NI?! Jag vill bara sätta en kudde framför ansiktet och gråta. Pensionärerna. Humpahumpa. Jucka mot keyboard. Mitt schlagerhjärta blöder och jag lyssnar hellre på både svår indiepop och metal. Vad som helst Finland - men inte det här.
Betyg: 0/5

10. Kuunkuiskajat - Työlki ellää
Läste precis att namnet betyder "De som viskar åt månen". Tyvärr räddar inte det vackra namnet den här låten. Jag har aldrig varit så förtjust i äkta folkmusik och det här är så mycket "Sarek-och-Calle-Moraeus-har-fått-barn" som det kan bli. Man hör ju i alla fall att musiken kommer från Norden. Om det nu är något positivt.
Betyg: 1,5/5

Vad tycker jag då att Finland ska skicka? Otroligt svårt. Jag gillar ju Nina Lassander väääldigt mycket, lika så Linn och hennes Fatal Moment. Egentligen blir jag bara glad Finland tar sitt förnuft till fånga och inte skickar Eläkeläiset. Eurovision klarar sig utmärkt utan dem, Finland.

På fredag vet vi!
...och glöm för guds skull inte att hålla koll på världens bästa YLE-Tobias!


  K(j)empebra, Kempe!

Tänkte att det  faktiskt är våran plikt att uppdatera om hur det gick i gårdagens deltävling i Norge då våran egen Kempe hade en (ganska fantastisk) låt med i heatet!

Och jo visst, Kempes låt som framfördes av norske Didrik Solli-Tangen samt gruppen A1 som är riktigt stora i Norge tog sig båda två vidare till final.

Detta var den sista deltävlingen i Norge där det vankas final om två veckor. Nästa helg har dem sin "Siste Sjansen" där ytterligare två artister får ta plats i finalen. Precis som i Sverige.

För att läsa mer om MGP så kan ni gå in på vår norska vän Chatrines MGP blogg.

Här är de som gick vidare till final igår!  Så röstade Finland igår

Schlagergeten har hämtat sig efter gårdagens utbrott. Nåja, hyfsat i alla fall. I mitt tycke var gårdagens deltävling helt klart den med högst, och lägst, strandard. Hur lyckas då de två, i mitt tycke, sämsta bidragen ta sig vidare?

Ett av de fyra bidragen som gick vidare var tjejerna i Kuunkuiskajat med Työlki ellää. Jag sa ju redan i mina omdömen i onsdags att det här säkerligen skulle ta sig vidare, trots att jag inte gillade det så speciellt mycket. Efter att ha sett liveframträdandet tycker jag inte om den så speciellt mycket mer heller, tyvärr.Next up har vi det jag bara ville gräva ner mig av igår. Eläkeläiset och Hulluna humpasta får mig bara att må dåligt. Snälla Finland, jag förstår inte! Varför? Vad är det här? Hur?! Jag är rädd att jag behöver lägga in Finland som kisspaus (bloggpaus?) om det här får åka till Oslo.Det sista bidraget som folket röstade vidare var faktiskt ingen mindre än Finlandssvenska Linn! HURRA! Låtmässigt tycker jag absolut att Fatal Moment varit den bästa i den finska tävlingen i år. Till skillnad från majoriteten av de finska artisterna tar Linn dessutom kamerorna snyggt. Jag tycker kanske dock inte att Linn har den bästa rösten plus att jag gärna skulle vilja strypa den som gjort körtjejernas urfjantiga koreografi. Däremot är slutet på låten så är hela den sista minuten av låten så fruktansvärt snyggt att jag vill skicka det till Oslo!Sen så har ju Finland en mysig liten jury som fick plocka ut ett wildcard. Det sista bidraget att gå vidare kom faktiskt från just deltävling tre i form av Maria Lund och hennes Sydän ymmärtää. Jag tycker faktiskt att det här är rätt bra! Det är ganska udda, glatt och sockersött. Och framförallt är det roligt på ett elgant sätt. Bra val!Då var det bara ett bidrag som inte gick vidare. Tyvärr var det också en av mina absoluta favoriter efter genomlyssningen. Visst, det kanske inte var det roligaste numret. Men förstår inte Finland hur fantastiskt bra  Osmo Ikonen sjunger?! Vilken galet snygg låt Heaven or hell är?! Hur snyggt och framförallt smakfullt det här faktiskt är? TRAGEDY!Det var det, det. På onsdag återkommer jag med en sammanställning inför Finlands final!


  TVÅ VECKOR KVAR!
  Schlagergeten rasar mot Finland

...eller något i den stilen. Men jag är så... chockad att jag måste skriva av mig! En längre utläggning om Finlands semi kommer imorgon, men nu måste jag verkligen bara skriva en sak...

HUR FUNGERAR FINNAR? På riktigt? Kvällens storfavorit var alltså Eläkeläiset (Pensionärerna) med Hulluna Humpasta. Jag klarade inte ens av att lyssna på hela låten när jag lyssnade igenom dem i onsdags. Efter att ha sett framträdandet är jag helt.. jag vet inte vad. Jag finner inte ord. Det här är Kebabpizza-klass (och jag har aldrig sett hela Kebabpizza. Jag satt med en kudde framför ansiktet och grät av ilska under numret). De sjunger någon form av humpahumpa. Så börjar de hoppa runt. Droppen blev när de började jucka mot keyboarden. Förstår ni, det här är en F A V O R I T ?! Är det bara jag och Tobias som inte förstår någonting?!

Tack gode gud för att jag föddes i Sverige.
 


  ... Men snälla SVT!?... Och det här är alltså andra gången de gör om Pernillas inforuta.
Suck.


  Räven tycker till om Örnsköldsvik

Eftersom jag har helt andra åsikter om Ö-viks startfält, gentemot mina Zoolegor, så kommer här mina egna tankar om Örnsköldsviks startfält:

Ola - Unstoppable
:
Ola går först ut, i första deltävlingen. Det säger en hel del, det är någonting fartfyllt precis som det brukar vara när det gäller Ola. Den nya låten sägs vara en lite tuffare än hans tidigare, och jag tycker de tidigare av hans låtar varit bra men väldigt enkla. Så med lite tuffare toner kanske det här bara blir bra? Jag tror det kommer gå bra!

Jenny Silver - A Place To Stay
:
Hon är ett väldigt bekant namn, men minns inte hur hon låter. Jag tror dock inte på henne, hon har startnummer 2 vilket säger mycket.

Linda Pritchard - You're Making Me Hot-Hot-Hot
:
Linda är grym på alla sätt, och jag tror på det här. Men hur mycket vet jag inte, kan hon bli så populär att hon går vidare? Jag är osäker, men att det kommer vara bra är en sak som är säker!

Pain Of Salvation - Road Salt
:
Ett metalband, jag vet inte vad jag ska säga om det... Men som tur är så ska de köra en poprock-låt vilket bådar gott. Så kan det här vara en utmanare man underskattar? Som H.E.A.T förra året? Jag tror det kan bli lite farligt.

Anders Ekborg - The Saviour
:
Hans röst är oerhört mäktig, om det är rätt låt. Låten sägs vara en pampig ballad, och jag förstår inte hur SVT tänker när de lägger 2 riktigt pampiga ballader efter varandra. Här kommer det handla om vem som presterar bäst när det gäller, Anders eller Jessica Andersson?! För någon av dem lär det bli.

Jessica Andersson - I Did It For Love
:
Jessica är min absoluta favorit i årets startfält, och jag hoppas starkt på henne. Hon ställer upp med en ballad på engelska, och balladen sägs vara en mäktig och pampig ballad. Jag hoppas verkligen att hon gör det grymt, vilket jag vet att hon klarar av. Hennes lite hesa röst passar perfekt! Vi behöver en sån grym sångerska i final, för Jessica är verkligen GRYM! Dock rätt underskattad bland folk...

Frispråkarn - Singel
:
Vem? Det här är alldeles för anonymt för att det ska kunna gå... Jag behöver nog inte säga så mycket mer.

Salem Al Fakir - Keep On Walking
:
Är jag den enda som inte älskar Salem? Visst att han är bra, men inte WOW! Inte för mig. En solklar finalplats tror jag faktiskt inte han har. Men han hade lagt in tonartsbyte i låten iallafall, det får han plus för!


Mer förhoppningar för deltävling nummer 1 är att programledarna är klockrena, vilket jag verkligen tror de kommer vara, och att det förmedlas glitter o glamour över Sverige! Få alla som tittar att känna Melodifestivalen enda ut i fingerspetsarna. Det är en förhoppning som jag hoppas ocj tror uppfylls så fort sändningen startar. Jag längtar, jag längtar, jag längtar!!! Jag vill känna schlaaaaaaaaaagern!!! Många chocker dessutom!


  Geten tycker till om Finlands sista bidrag

Så var det dags att rescensera de finska bidragen inför deras tredje och sista semifinal på lördag! Vårt grannland har hittills varit ganska olika i sina val, så det ska bli mycket spännande att se vad som går vidare från den här semin. Såhär tycker i alla fall jag!

1. Maria Lund - Sydän ymmärtää
Men OJ! Vad är det här? Spännande! Låter storband, häftigt! Maria sjunger härligt också. Jag tycker att det påminner lite om the Baseballs version av Umbrella. Svängigt, annorlunda och glatt! (Fast.. sen vet jag ju inte vad hon sjunger om. Jag hoppas att det inte är tragiskt nu när jag skrev att det var glatt...)

2. Osmo Ikonen - Heaven or hell
Osmo var tydligen väldigt nära att komma till ESC redan förra året. Heaven or hell är en ganska kraftig poplåt med r'n'b-inslag. Tyvärr händer det inte så mycket i den och jag tror att det är svårt att göra något coolt av det på scen även om det är en otroligt bra låt. Osmo sjunger också riktigt bra! Absolut favorit!

3. Kuunkuiskajat - Työlki ellää
Tänk Sarek fast mer Calle Moraeus. Där har ni Kuunkuiskajat. Det här faller inte riktigt mig i smaken, men det skulle inte förvåna mig om de blonda folkmusiktjejerna gick vidare.

4. Linn - Fatal Moment
Finlandssvenskt! Linn är bara sjutton år gammal (!) och representerade tillsammans med Sister Twister (som ju tävlade förra veckan) Finland i MGP Nordic 2007 med låten En liten önskan. Nu är det betydligt hårdare än så! Linn sjunger en grym rocklåt som känns som en riktig hårdrocksschlager. Tänk Hanna Pakarinen. Åh, min storfavorit i tävlingen i år!

5. Eläkeläiset - Hulluna humpasta
De heter Pensionärerna. Det skulle vara ett musikaliskt skämt sommaren 1994. Jag uttrycker mig inte ens mer än så.

Det var det det! SPÄNNANDE! Jag tycker faktiskt att startfältet har högre strandard än tidigare även om det är lika brett som vanligt. Det kan absolut gå hur som helst! Jag håller mina tummar för Linn och Osmo!

Lyssna på bidragen kan ni göra HÄR!


  Schlagerzoot intar Norge...

...i alla fall på nätet! Tusen tack Cathrine för den HÄR fina artikeln om oss!

  Grattis, Lena Philipsson!Sveriges svar på Kylie/Madonna, Swedish queen of everything - Lena Philipsson fyller idag 44 år!
Lena är som ni kanske vet hela anledningen till att Åsnan och Måsen överhuvudtaget känner varandra och hon är det första "steget" till att hela Schlagerzoot skulle träffas. Men för Åsnan och Måsen är Lena.. Ja, Lena är Lena. Det säger väl allt? Det går inte att kategorisera den kvinnan på annat sätt.

Aldrig har jag sett en människa med sån energi och sådan utstrålning som Lena utstrålar på scen. Trots alla gånger jag sett henne framträda blir jag lika förvånad varje gång och kan komma på mig själv med att sitta med munnen uppen och bara häpna över denna fantastiska kvinna. Vad hon gör är beyond artisteri. Det är ren och skär magi, och vi får ta en liten del av den magin.

Grattis, Grattis, Grattis du otroliga människa!

Se och njut!  Resultatet i Finlands andra heat!

Sorry för dålig uppdatering! Med nitton dagar kvar till vår egen festivalstart tänkte jag ta och sammanfatta helgens tävling i Finland lite. Såhär valde vårt grannland!

Den första att ta sig vidare var Antti Keemola med Sun puolella. Antti var en av mina absoluta favoriter från genomlyssningen och jag tycker fortfarande att låten är fantastisk. Kanske ett ganska lamt framträdande (Hey, jag jämför ju alltid med hur man hade gjort i Sverige!) men otroligt snyggt och maffigt med Kören.Näste bidrag var Heli Kajo med Annankadun Kulmassa. Bidraget har hyllats till skyarna, men det känns som att jag är den enda i hela världen som inte förstår mig på det. Jag skulle inte bli förvånad om det här vinner i slutändan. Om hon då känner för en ny klänning till ESC så kan väl jag få den gamla...?Det tredje bidraget att ta sig till final var de finlandssvenska tjejerna i Sister Twister som tävlade med bidraget Love at first sight. Jag gillar nog både låten och Elins röst bättre live än i inspelningen, tycker att det känns rätt coolt och snyggt. Om man stagear om det här så kan det bli en grym Vanilla Ninja-feeling.Vad tycker ni?


  Hur tänkte ni här, Svt?

Jag skulle verkligen vilja fråga SVT vad dem tänkte när de valde bort jurygrupperna. Som ni kunde läsa tidigare här på zoot ska jurygrupperna göras om med endast 5/11 svenska jurygrupper. Detta betyder att SVT plockat bort 6 stycken svenska grupper.


Jag kan inte riktigt förstå hur dem tänkte här. Dem behöll två jurygrupper i norr och sen är det the big three. Varför kunde dem inte behållt t ex. Karlstad och skrotat Malmöjuryn? Jag tycker det är dåligt av SVT för detta är bara ännu ett tecken på att de mindre städerna glöms bort. Jag hade mycket hellre haft en jurygrupp i t ex. Norrköping eller Karlstad istället för i Malmö eller Göteborg. SVT är en jobbar enligt public service anda och just därför skulle dem skrotat en av de större städernas jurygrupper istället för så många små.

Dåligt SVT, dåligt!


  Tess Merkel om Melodifestivalen:

"Jag, eller vi är ju jättesugna på att vara med i Melodifestivalen. Och så kan vi ju tipsa lite om man vill slippa ha Alcazar i Melodifestivalen fler gånger så kan man RÖSTA på Alcazar! Så slipper ni se oss! Annars kommer vi vara med, och vara med, och vara med, och vara med ändå tills vi kommer in i.. rullatorer! Och rullstolar! För att vi är så gamla!"

"Bra taktik! Tror du att den funkar??"

"Absolut! Eller.. nje? Kan funka!

Tess Merkel gästar Lilla Al-Fadji i P3.

Tess Merkel mina damer och herrar, Tess Merkel!  Regler inför Mello 2010.

Lite nya regler från SVT.se (finally!);


Om tre veckor drar Melodifestivalen igång i SVT1. Och en hel del nyheter väntar såväl publik som artister i 2010 års upplaga av hela Sveriges fest.

- Vi har förfinat och förnyat tävlingsformerna. Målet är förstås att fortsätta utveckla det största underhållningsprogrammet i svensk tv, alla kategorier och kanaler inräknade, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen 2010.

I deltävlingarna går det bidrag som får flest röster i första röstningsomgången direkt till finalen i Stockholm, utan att behöva vara med i den andra röstningsomgången.

Nya jurygrupper
-Nytt för i år är också att finalens elva jurygrupper har delats upp så att fem av dem är svenska och sex är europeiska, säger Thomas Hall. De utländska jurygrupperna är valda för att ge en jämn spridning över det nya, utvidgade Europa som i dag tävlar i ESC. Vi hoppas att de ska ge de svenska tittarna en indikation av vad de tycker om Melodifestivalens finalister.

-Jag tror att det kommer att bli en galet spännande och underhållande Melodifestivalsäsong. Det är en fröjd att få jobba med och utveckla det tv-program som innehar åtta av platserna på topp 10-listan över 00-talets mest populära tv-program, säger Christer Björkman.

Källa: svt.se/melodifestivalen.

ååååkej. Jag känner varken eller, en del bra känslor och en del dåliga som sprider ut de hela till plus minus noll ungefär. Mest ovant kommer ju bli det faktum att ett bidrag inte behöver gå via andra omgången. Smart, kanske. Minskar kanske också spänningen lite. Men det kan nog faktiskt vara både rättvist och smart.

De europeiska jurygrupperna då? Well, hur svensk tävlingen än är kan vi faktiskt behöva den hjälpen. Det går inte att gömma sig ifrån våra senaste placeringar de senaste åren och skylla på resten av Europa. Samtidigt kan man fundera på vad det gör för just dina favoriter..?

Inga större konstigheter iår med andra ord! Men sådär ja, nu kan det börja va?


  Förväntingar och förhoppningar: Övik

And here it is! Våra förväntningar på årets första startfält: Örnsköldsvik! Varje torsdag veckorna framöver kommer vi skriva ner våra tankar kring de olika startfälten, såväl artister som programledare till glitterfaktorn överlag!

Efter ett års frånvaro är abstinensen efter Melodifestivalen och Glitter&Glamour ganska hög.
Man vill känna den där fantastiska känslan som bara Melodifestivalssammanhang kan ge, man vill skratta, förundras, intresseras och återigen; bli överraskad! Därför är det inte konstigt att årets första startfält Örnsköldsvik har höga förväntningar på sig! Vi är övertygade om att det inte bara är Schlagerzoot som kommer att lägga ribban högt när vi sätter oss till rätta för att bevittna årets första Melodfestival och vi förväntar oss att programmet skall leva upp till våra förväntningar. Det var ju trots allt ett helt år sedan vi sist bänkade oss framför festivalen.

Vi vill att öppningsakten skall få oss att rysa. Vi vill ha gala och glitter och glamour. Vi vill skratta! Med dessa programledare samt Edward som manusförfattare känns det som att vi inte kommer bli besvikna på den punkten. Vi vill känna igen oss, men samtidigt vill vi bli överraskade! Det behöver inte ens vara en bra överraskning, men det är ändå Melodifestival. Chockera oss! Vi vill kunna sitta där och säga allt det där som man säger. "Oj!", "Det här trodde jag inte" eller "Det hade jag verkligen inte förväntat mig!". Mellanakterna kan ju bara bli bättre ärligt talat, de blir alltför ofta någonting man struntar fullständig i. Vi förväntar oss och HOPPAS att SVT lägger lite krut på mellanakterna. Ger dem en egentlig mening. Något vi kommer att minnas. En Tingelingeffekt fast kanske på ett något mer seriöst sätt. Första deltävlingen bör också vara SNYGG. Det skall synas att fjollträsk har kommit till stan.

I Örnsköldsvik kämpar Anders Ekborg, Frispråkarn, Jenny Silver, Jessica Andersson, Linda Pritchard, Ola, Pain of Salvaition och Salem Al Fakir.

Det är alltså dessa artister som kommer att lägga ribban för Melodifestivalen 2010. Bland dessa namn sållar vi bort Frispråkarn ganska så snabbt, skall man göra rap i Melodifestivalen skall man göra Rap a´la Frida. Vi har inga förväntningar överhuvudtaget på varken denna man eller denna låt. Jenny Silver är inte heller ett namn vi lägger någon större uppmärksamhet på. Det kan mycket väl vara bra, men det känns ganska ointressant och grått.

Någon som däremot har förväntningar på sig är Anders Ekborg! För även om han inte tillhör någon av våra personliga direkta favoriter förväntar vi oss en riktigt mäktig låt framfört på ett väldigt mäktigt vis! Mörker på scenen, eventuell kör vid sidan av och Anders mitt på scenen. Alla tar i för kung och fosterland. En mäktig röst med kraft och känsla! Ett framträdande där fokus ligger på Anders och rösten. Inte på dans eller ytterligheter. Det ska vara Mäktigt.

Ola sägs vara väldigt given till final. Det tror vi också, fast kanske inte i samma utsträckning. Olas låt hoppas och tror vi kommer att vara en bättre version av precis allt det där vi hört förut. Han kan sin grej och vi tvekar inte en sekund på att han kommer att göra sitt allra yttersta för att få till ett bra framträdande. Killen vet ju vad han sysslar med. Däremot har Ola aldrig varit den där pangupplevelsen man ofta söker i just Melodifestivalen. Ola kan vinna mycket på att det inte finns några andra pangupplevelser i sitt startfält (vad vi vet!). Sen är han ju Ola. Det går ju inte att förneka. Men det här är säkerligen bra!

Linda Pritchard har ett försprång. Varför? Det är enkelt. Hon är rödhårig! Kan detta ytliga attribut tillföra någonting till en muskalisk tävling undrar ni då? Absolut. Bara det att hon faktiskt inte är "ännu en blondin" gör att hon sticker ut en hel del. Hon får karaktär. Vi vet att Linda kan sjunga, vi vet att Linda kan dansa. Nu förväntar vi oss att hon skall sätta ihop dessa två egenskaper med en riktigt bra låt och bjuda oss på en jäkla show! Här förväntar vi oss att Linda tar hjälp av alla grymma körsångare och dansare hon känner och skapar oss en riktig melloshow. En sådan som man bara vill ha. En genomarbetad koreografi som vi långt senare kommer att (försöka?) dansa på otaliga fester. Vi tror att det här är den låten vi kommer nynna på efter sändningens slut. Låten i sig har redan i titeln en upprepning, och med facit i hand är det uppenbarligen ett mycket bra koncept. De osedda numret får oss att tänka i Disconnect me (Marie Serneholt 2009) och Money (Elin Lanto 2007) banorna. Med lite Velvet-vibbar. Vilket kanske egentligen inte är så bra? Velvet har ju inte gått hem hos svenska folket i Melodifestivalssammanhang helt och hållet tidigare. Däremot en riktig plåga på radio!

Och när man pratar om "ännu en blondin" - Jessica Andersson. Vill ni veta en sak som förvånar oss lite lätt? Jessica Andersson har faktiskt tävlat för Sverige i Eurovision Song Contest. Ja, eller hur! Och det visste vi ju alla, ändå blir man lika chockad varje gång man återigen kommer på detta faktum. Det känns som Jessica varit med 512 gånger efter vinsten med Fame 2003. Det har inte fungerat en enda gång efter det, så, kan det fungera iår? Jessicas låt är en ballad på engelska och det är verkligen jättesvårt att tänka sig in i det faktum att människan som gav minishortsen ett ansikte skall sjunga en seriös ballad på engelska. Jessica är för oss en typisk svensk Diggiloo-artist, vi gillar henne - men vi har inte den relationen som krävs för att kunna göra en känslomässig ballad. Eller?

Pain of Salvation har tur som tävlar före Crucified Barbara, de som kollar på Melodifestivalen bara för att (eller för att de kanske är tvingade av resterande familjemedlemmar? ;)) kanske jublar för att nu kommer det ett band som kör rock! Man skall aldrig, aldrig, aldrig räkna bort rocken. Det är bara dumt. Det fungerar, det har vi fått bevisat för oss både en, två och tre gånger. CB är nog något grövre rock än Pain of Salvation och kan kanske överglänsa dem... Därför, är det tur att Pain tävlar före Barbara.

Grammisvinnaren gånger 392139 Salem Al Fakir är faschinerande. För det känns som jag vet hur den här låten kommer att låta - samtidigt som jag inte har den blekaste aning om det! Salems låtar är feel good och den här lär inte bli ett undantag. Vi gillar verkligen Salem och hans låtar så därför är vi ganska övertygade om att vi kommer gilla det här också! Det ska bli spännande att höra hur den här låten låter och hur han gör ett Melodifestivalframträdande. En av Salems absolut största fördelar är hans varierade publik. Hans publik sträcker sig igenom alla ålderskategorier och då menar vi verkligen ALLA. Vi tror att Salems medverkan i Melodifestivalen kan ge Melodifestivalen en ny tittarpublik samtidigt som de trogna tittarna kan ge Salem en ny fangrupp. Ett ge och ta förhållande som vi tror kommer gå hem. Stort.

, ,


  Finlands andra semifinal!

Än en gång är det dags att recensera de finska bidragen inför fredagens semifinal. Så vad bjuder vårt blåvita grannland på den är gången?

1. Monday - Play
Rock med en tjej vid mikrofonen får nästan alltid mitt hjärta att smälta, likaså i det här fallet. Samtidigt som låten låter som något vi hört förut så är den riktigt bra. Irriterar mig lite på att det hackar genom hela refrängerna, men annars tycker jag att det här är riktigt bra!

2. Antti Kleemola – Sun puolella
För första gången i mitt liv upplever jag finska som vackert. Vilket FANTASTISKT bidrag! Efter att ha läst lite om Antti så känns han lite som en finsk Fredrik Kempe; en duktig och utbildad musiker som har släppt två egna soloplattor och skriver flitigt åt kända finska artister. Låten är verkligen, verkligen fin och jag blir sådär löjligt ”cykla hem från sjön en sommarkväll”-lycklig. Det spelar verkligen ingen roll att jag inte förstår ett ord av vad han sjunger, för det här gillar jag!

3. Heli Kajo - Annankadun kulmassa
Hur ska jag beskriva det här? Jag har verkligen ingen aning. På något sätt börjar tänka på introt till Trasdockorna (om någon nu minns det barnprogrammet). Det låter lite cirkus, fast ändå vackert och seriöst på vissa ställen. Inte riktigt något som föll mig i smaken.

4. Sister Twister – Love at first sight
Ett gäng tjejer som tidigare representerat Finland i MGP Nordic (Lilla Melodifestivalen alltså) och nu ställer upp i den stora uttagningen. Låten är väl ganska bra… Eller jag vet inte. Den tilltalar faktiskt mig inte så jättemycket även om det är sådant här jag normalt sett brukar älska. Tjejrock. Men det känns som att den saknar någonting. Dessutom tycker jag att sångerskan Elin skriker lite för mycket.

5. Veeti Kallio - Kerro mulle rakkaudesta
En frontsångare i en acapellagrupp som dessutom lett en av körerna i finska versionen av Körslaget. Själva låten låter lite Andreas Johnson med finsk text. Jag tycker faktiskt att det här är ganska bra! Musiken i sig är väldigt lätt att ta till sig och riktigt snygg. Frågan är bara vad man ska göra av det här live?

Vill ni själva lyssna på och döma låtarna kan ni göra det HÄR!


  Zoot lyssnar på Norge, igen!

Vanligtvis är brukar det ju vara Geten som lyssnar och berättar för er om våra grannländers låtar i diverse deltävlingar. Men denna vecka delar vi på det för att underlätta skolan! ;D Vi är så smarta så!

1. Venke Knutson - Jealous Cause I Love You
En ganska svängig och ganska söt låt som iallafall jag blir glad av! Tjejen sjunger bra och jag gillar det! Heja!

2. Skankters - Life is here today
Detta känns som någon blandning mellan ett seriöst och ett totalt oseriöst bidrag. En blandning av storband och någon sorts av sjungen rap. Mycket instrumentalt (och då låter det mest som introt till ett barnprogram) och lite sång. Jag vet inte riktigt vad detta är. Men det är iallafall inte bra.

3. Tomine Harket - Be Good to me
Klippen man kan lyssna på är 30 sekunder långa. Jag tröttnade redan efter tre sekunder. En ballad sjungen av en brunett. Ett ord: Trååååååååååååååååååååååååååååååååååååååkigt.

4. Hanne Haugsand - Don't Stop
Förutom att detta är plagiat på en mycket känd låt som jag tyvärr inte kommer på namnet på så är detta riktigt bra! Det är lite 80 tal och Madonna över det hela. Jag älskar Madonna. Jag hejar på Hanne!

5. Maria Arredondo – The Touch
Nämen hoppsan, en Celine Dion kopia! Dock är detta riktigt fint och vackert! Ska man sjunga en ballad är det såhär den ska sjungas!

6. Heine Totland – The Best of Me is You
Detta är något jag skulle kunna se Tyskland ställa upp med i ESC. Först låter han som en tjej. Sen låter det mer som.. jag vet inte. Lite 90 tal eller något.

7. Alexander Stenerud – Give It To Me
Åh, jag avskyr sådanahär låtar. Jag kan inte ens beskriva den. Tänk er.. The Toppers från ESC 09. Typ så. Fast att Kempe skulle sjunga låten. Ja, ungefär. Så vispar vi det med en elvisp så får vi nog ungefär det här. Med strössel. Bläh.

Låtarna kan ni lyssna på HÄR!

  Dans-Linda i reklam för.. hus!

Ni minns väl att vi skrev om nya Dans-Linda?

Något chockade upptäckte vi att hon faktiskt är med i en fastighetsreklam på TV just nu. Förvisso visste vi att hon jobbar lite med reklam också. Inte trodde nog Linda att denna reklamen skulle dyka upp i vår blogg. ;)
(Linda är den mörka tjejen för er som inte är lika uppmärksamma som oss med hökögon)
  Missade du vägen till Oslo?

.. Slå då på ettan NU.

  Hur tänker Ni?

Vi har ganska höga förväntingar på årets första deltävling Örnsköldsvik, kanske inte så konstigt men ja. Innan vi lägger ut våra tankar, spekulationer och förväntningar undrar jag, hur tänker ni? Vad har ni för förväntningar? På artisterna, på programledarna, på programmet i sig? Alla tankar är välkomna! Helt utan tippningar, helt utan krav. Vad förväntar ni er av årets första deltävling?


  Så gick de nordiska uttagningarna igår!

Som bekant valde ju både Norge och Finland vidare två respektive tre bidrag till sina finaler igår. Personligen tycker jag faktiskt att de gjorde rätt bra, och framförallt spännande, val!

Norge
Norskarna röstade självklart vidare favoritMaria och hennes Make my day till final! Maria levererade ett mäktigt, enkelt och snyggt framträdande. Det enda jag saknar är den där magiska höjningen, hade det varit en annan sångerska än Maria hade låten slocknat. Som tur är bär hon upp den elegant!
Norrmännens andra val var dock raka motsatsen till Maria. Det andra bidraget till att bli framröstat var nämligen hårdrockarna i Keep of Kalessin! Man ska aldrig räkna bort hårdrock, så det så!Finland
Jag och våra finska grannar var 1/3 överens - fina Nina Lassander gick till final! De andra två som följde var tangon av Amadeus och så smörlåten av Pentti Hietanen. Som bekant så dissade jag båda bidragen ganska hårt... De två sistnämnade är uppenbarligen stora namn i Finland, därför tycker jag att det är extra kul att Nina tog sig till final!Vad tycker ni? Finns det något vinstmaterial i ländernas val?

Ps. Inom snar framtid kommer en längre utläggning om våra tankar om våra egna startfält!
Den som väntar på något gott...


  Ola öppnar och Jöback avslutar!

Deltävling 1 - Örnsköldsvik, 6 februari


1. Unstoppable
Upphovsmän: Alexander Kronlund, Hanif Sabzevari, Dimitri Stassos, Ola Svensson
Artist: Ola

2. A Place To Stay
Upphovsmän: Torben Hedlund
Artist: Jenny Silver

3. You're Making Me Hot-Hot-Hot
Upphovsmän: Johan Fransson, Tim Larsson, Tobias Lundgren
Artist: Linda Pritchard

4. Road Salt
Upphovsmän: Daniel Gildenlöw
Artist: Pain Of Salvation

5. The Saviour
Upphovsmän: Henrik Janson, Tony Nilsson
Artist: Anders Ekborg

6. I Did It For Love
Upphovsmän: Kristian Wejshag (text), Lars "Dille" Diedricson (musik)
Artist: Jessica Andersson

7. Singel
Upphovsmän: Håkan Bäckman (text), Hamed K-One Pirouzpanah (musik)
Artist: Frispråkarn

8. Keep On Walking
Upphovsmän: Salem Al Fakir
Artist: Salem Al Fakir


Kommentarer:
Ola får alltså öppna hela festivalen, och det känns helt okej! Ola i sig är en lagom blandning av pop och schlager och allt de där vi ser i Melodifestivalen. Känns tryggt och bra! Att Linda Pritchard har startnummer tre är nästan för bra för att vara sant. Det känns farligt för Jessica Andersson och hennes ballad att gå ut efter Anders Ekborg, för av honom förväntar jag mig någonting riktigt mäktigt! Av någon anledning har jag sedan länge fått för mig att Salem skulle gå ut sist. Det känns bra!

Deltävling 2 - Sandviken, 13 februari

1. Manboy
Upphovsmän: Fredrik Kempe (text & musik), Peter Boström (musik)
Artist: Eric Saade

2. Hippare Hoppare
Upphovsmän: Vlatko Ancevski, Vlatko Gicarevski, Douglas Leon, Mats Nilsson, Teddy Paunkoski, Otis Sandsjö, Stevan Tomulevski
Artist: Andra generationen & Dogge

3. Innan alla ljusen brunnit ut
Upphovsmän: Dan Attlerud (text), Stefan Woody (musik)
Artist: Anna Maria Espinosa

4. Come And Get Me Now
Upphovsmän: Mia Terngård (text & musik), Stefan Lebert (musik)
Artist: Highlights & MiSt

5. Sucker For Love
Upphovsmän: Fredrik "Fredro" Ödesjö (musik), Andreas Levander (musik), Johan "Jones" Wetterberg (musik), Pauline Kamusewu (text)
Artist: Pauline

6. We Can Work It Out
Upphovsmän: Andreas Johnson, Bobby Ljunggren, Marcos Ubeda
Artist: Andreas Johnson

7. Underbart
Upphovsmän: Lina Eriksson (text), Johan Moraeus (musik)
Artist: Kalle Moraeus & Orsa Spelmän

8. Manipulated
Upphovsmän: Sarah Lundbäck, Hayden Bell, Erik Lewander, Iggy Strange-Dahl
Artist: Hanna Lindblad


Kommentarer: Jag har inga egentliga kommentarer på det här startfältet förutom att Andreas Johnsson går ut som nummer 6. Vi vet att Andreas är bra, vi vet att startnummer 6 är bra.

 

Deltävling 3 - Göteborg, 20 februari

1. Headlines
Upphovsmän: Peter Boström, Tony Nilsson
Artist: Alcazar

2. Tonight
Upphovsmän: Sharon Vaughn, Anders Hansson
Artist: Johannes Bah Kuhnke

3. Doctor Doctor
Upphovsmän: Mirja Breitholtz, Tony Nilsson
Artist: Elin Lanto

4. Hur kan jag tro på kärlek
Upphovsmän: Niclas Lundin (musik), Tony Malm (musik), Kenneth Gärdestad (text)
Artist: Erik Linder

5. Yeba
Upphovsmän: Tuomas (Tiny) Pyhäjärvi (musik), Getty Domein (text)
Artist: Getty Domein

6. Kom
Upphovsmän: Niclas Arn, Gustav Eurén, Karl Eurén
Artist: Timoteij

7.You're Out Of My Life
Upphovsmän: Henrik Janson, Tony Nilsson
Artist: Darin

8. Heaven Or Hell
Upphovsmän: Håkan Larsson, Björn Lönnroos, Jörgen Svensson
Artist: Crucified Barbara


Kommentar: Balladernas startfält! Det känns grymt att Alcazar får öppna! Alcazar och Elin är ju faktiskt de enda som kommer bjud på riktig upp-tempo. Att det ligger en ballad efter Alcazar kommer troligvis att gynna dem. Avslutar gör Darin och Cruzified Barbara som jag både tror kommer göra bra ifrån sig. Det blir spännande!

 

Deltävling 4 - Malmö, 27 februari

1. Stop
Upphovsmän: Mikaela Stenström, Dimitri Stassos
Artist: Sibel

2. Magisk stjärna
Upphovsmän: Py Bäckman (musik, text), Micke Wennborn (musik)
Artist: Py Bäckman

3. Human Frontier
Upphovsmän: Anneli Axelsson, Tobias Jonsson
Artist: NEO

4. Thursdays
Upphovsmän: Peter Boström (musik), Thomas G:son (musik), Sharon Vaughn (text)
Artist: Lovestoned

5. This Is My Life
Upphovsmän: Bobby Ljunggren (musik), Kristian Lagerström (text)
Artist: Anna Bergendahl

6. Jag vill om du vågar
Upphovsmän: Pontus Assarsson (text & musik), Daniel Barkman (text), Jörgen Ringqvist (text & musik)
Artist: Pernilla Wahlgren

7. Idiot
Upphovsmän: Per Aldeheim, Niklas Jarl
Artist: Noll disciplin

8. Hollow
Upphovsmän: Anders Hansson, Fredrik Kempe
Artist: Peter Jöback

Kommentar: Peter Jöback är klar för final!

Källa; http://www.svt.se/melodifestivalen  Pauline fjärde jokern!

Soulsångerskan Pauline är alltså det trettioandra och sista bidraget i Melodifestivalen 2010. Kanske inte det jättestora namnet man väntat sig eller hoppats på, men det kan säkert bli kul och bra! Jag gillar Pauline. Hon har en häftig röst och en cool personlighet.

Sucker For Love
Musik: Fredrik "Fredro" Ödesjö, Andreas Levander, Johan "Jones" Wetterberg
Text: Pauline Kamusewu,
Artist: Pauline

"- Pauline står för en genre och ett artisteri som vi sällan ser i Melodifestivalen, vilket gör det extra kul, säger Christer Björkman, tävlingsproducent för Melodifestivalen 2010."

Den första låt jag kopplar ihop med Pauline är hennes hit Running out of gaz från 2003. Den låter såhäääär!


  Jokersläpp om en halvtimme!

Melodifestivalsredaktionen twittrade precis något som fick oss att tjuta av glädje - ÄNTLIGEN släpps den fjärde jokern! Klockan 12:00 kommer jokern att presentera på SVT's hemsida!

Vem blir det? Blossom eller Linda? Caroline eller Pauline? Eller någon helt annan? SPÄNNANDE!!!


  Joker #4?!

Vi vill veta nu! NU! NUUUUU!! Vem är egentligen joker 4?

Det har länge spekulerats om vem som ska få den sista jokerplatsen i Melodifestivalen 2010. Aktuella namn har varit bland annat Lena Philipsson, Linda Sundblad och Pernilla Andersson. Nu börjar det närma sig, vi väntar på att SVT nu ska presentera det, vilket vi hoppas sker inom de närmsta dagarna. Men vem kan det vara?

Enligt Schlagerprofilerna är det 2 aktuella namn. En av dem har nyligen släppt en singel, och där passar Linda Sundblad väldigt bra in med sin nya låt Let's Dance som är den nya vinjettmusiken till just Let's Dance. Den andra artisten var aktuell för en låt i Melodifestivalen 2009 som inte tog sig till final. Där finns det flera tänkbara namn. Pauline var aktuell för låten Killing Me Tenderly, Linda Bengtzing sjöng på demon till Jag tror på oss och sist en av våra kära körfavoriter Caroline Jönsson, som ska ha varit aktuell för en låt som en manlig sångare sjöng men inte kom till final med.

Pauline känns inte som ett alltför hett namn, eller? Bengtzing vill vara med då hon skickade in en låt som inte kom med, dessutom ville SVT att hon skulle köra låten Headlines (som Alcazar fick sen), men låtskrivarna ville inte. Med andra ord vill båda parter att Linda ska vara med. Då är hon väl ett rätt namn?! Caroline vill satsa solo, och SVT har varit intresserade vad vi erfar. Så främst Bengtzing, men Caroline Jönsson kanske har en chans?

Dessutom snackas det om att Blossom Tainton är sista jokern, med låten Dreaming is my reality som är skriven av Fredrik Kempe och Petra Nielsen.

Vad tror ni? Vem är den sista jokern, och när får vi veta?


  Så låter Finlands första bidrag

Medan vi alla väntar på den svenska uttagningen (EN MÅNAD KVAR!) så kan vi passa på att följa den finska. Finland väljer, precis som Norge, sina första kandidater till finalen på fredag. Jag har lyssnat in de första bidragen!

1. Amadeus - Anastacia
En tangoartist med en tangolåt på finska. Det faller inte mig i smaken och jag tvivlar på att finnarna gillar det. Rybakfiol mitt i såklart. Tycker att låten är svag och killen sjöng inte så himla bra heller.

2. Nina Lassander - Cider Hill
Gammal körtjej! Hennes röst påminner otroligt mycket om Anna Sahlenes i början. Här har vi en stark midtempolåt med en duktig sångerska som jag redan tycker jättemycket om efter en lyssning. WOW! Jag föreställer mig publiken vifta med armarna i takt... Ja, det här gillade jag!

3. Bääbs - You don't know tomorrow
Först tycker jag att namnet är kul, men det är väl bara jag. Jag tycker inte låten var något speciellt, ganska tråkig faktiskt. Det händer inte mycket.

4. Boys of the Band (BOB) - America (I think I love you)
Åh, den här gillar jag! Upptempo, mogen killrock. Jag känner bara för att dra på mig mina färggladaste kläder, ett par converse och hoppa runt som en galning. Hoppas rösten håller live!

5. Pentti Hietanen - Il mondo è qui
Jag vill stänga av innan jag ens börjat. Det här är smörsång på italienska. Jag klarar det inte alls. Han må ha ett av Finlands största namn inom musiken (i alla fall enligt YLE), men jag föredrar till och med Christer Sjögren före det här. Och då är det illa.

Lyssna på de finska bidragen gör ni HÄR!

...dessutom får ni inte glömma att följa Finlands bästa schlagerbloggare - Tobias!


  ESC kortisar

Även om våran egen festival inte riktigt har kommit igång än så händer det mycket i övriga Europa (som bekant är ju alltid Sverige sist med sin finalist) och jag tycker verkligen att det är dags att vi delar med oss av några ESC-kortisar.

- Lottningen för vilka länder som kommer att tävla i vilken semifinal kommer att ske den 30 Januari. De olika semifinalerna kommer att hållas den 25 & 27 Maj och det kommer att vara 17 länder i respektive semi. ”Big four”-länderna, Frankrike, Tyskland, Spanien och Storbritannien, är som vanligt direktkvalificerade till finalen som hålls den 29 maj precis som värdlandet Norge. I finalen kommer 25 låtar att tävla. Startordningslottningen kommer att äga rum den 22 mars.

-
På torsdag den 7 Januari har Malta sin 5'e (av 6) semifinal. Deras final hålls den 20 Februari.

- Även Norge påbörjar (som ni kunde läsa under) sin festival denna veckan. På fredag 8 Januari har dem sin första semifinal.

- Några länder som bestämt artist och/eller låt är Albanien, Belgien (artist), Bulgarien (artist), Israel (artist), Nederländerna (låt) och Schweiz (både låt och arist, tyvärr hittade jag inte låten på youtube) 

Klart slut för denna gång!  Missa inte krönikan ikväll 20.00!


Edward och Christer väljer ut de fem bästa bidragen som inte vunnit.


Att leta bidrag sen Melodifestivalens start är ju hur svårt som helst och det tycker jag dessa herrar redan har gjort så bra själva även om jag kanske skulle placerat Dansa i Neon på listan (även om det var bra att den inte vann för då hade vi nog missat den fantastiska succén med Det Gör Ont 2004...) 2000 talet blev dock lite svårare och eftersom det funnit lika många tävlande bidrag under 2000-talet som det finns folk på jorden ungefär tycker jag inte det är mer än rätt att 2000-talet får en egen lista

DE FEM BÄSTA BIDRAGEN SOM INTE VUNNIT MELODIFESTIVALEN UNDER 2000-TALET
 • Cara Mia - Måns Zelmerlöw 2007
 • Håll om mig - Nanne Grönwall 2005
 • Stay The Night - Alcazar 2009
 • Crazy in love - Jill Johnsson 2003
 • Jag ljuger så bra - Linda Bengtzing 2006
Usch och fy för att behöva sålla bort så måååånga otroligt bra bidrag! Otroligt svårt. Man får nästan dåligt samvete för de bra låtar man fick lämna ute. Men ja, ungefär något sånt. Idag....Geten fyller i sina Fem bästa bidrag som inte vunnit Mello under 00-talet!

 • Cara Mia - Måns Zelmerlöw 2007
 • Min Kärlek - Shirley Clamp 2004
 • Déjà Vu - Velvet 2008
 • För att du finns - Sonja Aldén 2007
 • Stay the night - Alcazar 2009
 • Som Måsen sa - RIKTIGT svårt! Det finns en miljard låtar man skulle vilja sätta in på listan. Men något i den stilen!
  .. Och Åsnan gör precis samma sak som Zoolegorna ovanför.

  • Big Time Party - Hanna & Lina 2002
  • Bulletproof Heart - Autolove 2004
  • Cara Mia - Måns Zelmerlöw 2007
  • Déjà Vu - Velvet 2008
  • Stay The Night - Alcazar 2009

  .. som dem andra sa - OTROLIGT svårt! Jag hade en hel del bidrag som hamnade på sjätteplats. Men jag är nog ganska nöjd ändå.


  ... Och Räven kastar sig in och gör det här också.

  • Jag ljuger så bra - Linda Bengtzing 2006
  • Hela världen för mig - Sanna Nielsen 2003
  • Killing me tenderly - Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng 2009
  • Déjà Vu - Velvet 2008
  • Hope & Glory - Måns Zelmerlöw 2009

  .. Verkligen oerhört svårt det här, framförallt 2009 har innehållit groteskt många bra låtar. Men alla år ät grymma! Vad vore musiksverige utan Melodifestivalen egentligen?!
  Sen måste jag kuppa lite, låten Åt helvete för sent skulle varit med i 2010 års tävling, men han diskas på 00-talet... Den är en fullträff!! Den borde man få räkna med?!


    Provlyssna på de första Norska bidragen!

  På fredag har Norge sin första semifinal i deras uttagning till ESC. Zoofavoriten Maria Haukaas Storeng tävlar med bidraget Make my day - och jag är inte sen med att lyssna in både hennes låt och hennes motstånd!

  Norge kör på samma koncept som vi, dvs med 30 sekundersklipp av låtarna. Därför är det ganska svårt att bedömma dem. Men lite spontana reaktioner!

  1. Gaute Ormåsen - Synk eller svøm
  Ganska coolt bidrag med rätt mycket blås. Låter rätt (väldigt?) mycket Rybak om det hela, fast utan det klämkäcka. Helt okej.

  2. Lene Alexandra - Primadonna
  Åh, det här gillar jag! Det låter som en blandning mellan Ani Lorak och Velvet. Riktigt coolt, modernt och dansvänligt. Helt klart en favorit!

  3. Johnny Hide - Rewind Love
  Det svänger Beatles, baby! Mer Beatles kan det nog inte bli. Skönt bidrag som faktiskt är riktigt bra.

  4. Bjørn Johan Muri - Yes Man
  Det känns som att jag känner igen rösten. Och låten. Men det är faktiskt väldigt bra! Har dock väldigt svårt att se det fungera live. Det känns mer som en låt Rix FM skulle spela sönder vilken dag som helst.

  5. Elisabeth Carew - Rocketfuel
  Hmm. Vad låter det här som? Lite som Sara Bareilles eller Colbie Caillat. Fast mer dansvänligt. Jag tror att det här kan bli rätt bra live faktiskt.

  6. Maria Haukaas Storeng - Make my day
  Duffy, bossa, hela Hold on be strong-plattan! Åh vad Maria är bra! Jag får gåshud och hoppas, och tror, att hela låten kommer att avslutas med en riktig gåshudshöjning. Hoppas, hoppas att det går riktigt bra för vår favoritnorska!

  7. Keep Of Kalessin - The Dragontower
  Jo men lite hårdrock måste vi ju ha. Eller metal. Eller vad det nu är. Det är ju inget jag lyssnar på, men det kan säkert gå hem hos en publik.

  Lyssnar på låtarna gör ni HÄR!


    Designstrul...

  Byebye juldesign! Problemet med den nya designen är att det inte verkar fungera på alla datorer? Jag har kollat några olika och de fungerar alla för mig, men Getens dator håller inte alls med och vill bara visa halva Räven och mig inte alls i den nya designen... hmm...

  Hur funkar det för er?


  Något sånt därnt skall de se ut.. Så länge vi alla är med är vi nöjda!
    2010 börjar på allvar!  Vilken härlig morgon det plötsligt blev!    Koder hit och koder dit

  Nu har 3/4 Zoo + 3 tjejer till skiljts åt. Sorgligt men sant är också att vi inte lär träffa varandra igen fören i MARS! Mer peppande är att det dock bara är ungefär en månad kvar till Mello börjar! EN MÅNAD! Jag som tycker att det var i förrgår vi satt där på Liseberg och räknade ut att det var 180 dagar kvar till festivalen skulle dra igång... Helt galet!

  Det jag egentligen ville säga var att jag ÄNTLIGEN lyckats få rätsida på den förbannade kodmallen, så nu går det finally att läsa i arkivet igen! Det ska dessutom bli en ny design här inom en framtid. God Jul känns lite uttjatat nu, eller vad säger ni? ;)

  Tuudeluh!


  RSS 2.0