Zoot träffar: Billy!

Hade Billy varit ett Schlagerdjur hade de varit en schlager-cockerspaniel, keybordisten Anders Sparlund lyssnar gärna på Linda Bengtzing när det gäller Schlagersammanhang, de kör vanligtvis covers på Gyllene Tider och de ligger i toppen på webbjokerns lista - Schlagerzoot har fått möjlighet att få en liten pratstund med just Anders Sparlund från bandet Billy!Tusen Nätter heter låten som just nu åker fram och tillbaka från webbjokerns första placering. Tusen Nätter hade låg häromdagen på tredje plats, när jag träffar Anders har den återigen erövrat tronen som förstaplatstagare, vilket gör Anders otroligt glad att höra!

Hallå hallå! Ni har intagit första platsen på Webbjokern igen!
"Men hej där! Jaså? Åh, härligt! Nu blev jag glad!"

För oss som inte vet, vem är du? Vilka är ni i Billy?
"Jag heter Anders Sparlund och spelar keyboard i ett popband som heter Billy. Vi kommer ifrån västkusten, Göteborgstrakten kan man säga!"

Känner ni varandra sedan innan eller hittade ni en kontaktannons på ica "kom och var med i bandet Billy"? Eller hur bildades Billy egentligen?
"Det där lät idylliskt och härligt! Nej faktum är att vi känt varandra sen långt tillbaka. I grund och botten är Billy en Gyllene Tider show som turnerar året rund över hela Sverige. Mycket stadsfestivaler, parker och nattklubbar blir det."

Bandet består av Daniel Wolbratt, sång, Jimmy Gunnarsson, gitarr, och Andreas Eriksson, trummor, ja och så jag då, Anders Sparlund, keyboard."

Hur kommer man på ett namn som just Billy? Är det lite Kent-inspirerat?
"Nog för att vi gillar Kent, men faktum är att namnet Billy kommer från Gyllene Tiders första låt som släpptes som singel. Du vet... " Här börjar en skrattande Anders sjunga på låten.

Aha! Så långt tänkte inte jag. Så Gyllene Tider konceptet har varit tanken sedan första början. Varför just Gyllene Tider?
"Gyllene Tider är något speciellt för oss alla tror jag. Svensk sommar, havet, varma vindar... och party såklart. Vi vill sprida glädje och få publiken att sjunga med i låtarna. Det är nog det som driver oss! "

Hur känns det nu då, att fortfarande vara Billy med allt vad det innebär - och inte köra en cover? Utan en egen låt. Det är ju dock inte helt utan att man märker att ni är en Gyllene-Tider-grupp. Låten är ju åt det hållet. Blir det konstigt att köra en helt egen låt?
"Hmm.." Tänker Anders och fortsätter; "Vi har faktiskt hela tiden skrivit låtar parallellt med att vi kört Gyllene Tider showen. Gett ut någon singel som vi sålt på spelningar och så vidare. Även om det är fantastiskt kul att köra GT-låtarna så är det ju för det egna som vi verkligen brinner. Och visst, det är klart att det till viss del är inspirerat av Gyllene, de är ju ett av Sveriges största band någonsin, svårt att undvika.

Att höra folks respons av de egna låtarna är så otroligt skoj. Denna låten "Tusen nätter" är skriven av Daniel och Jimmy någon gång under sommarturnén."

Skrevs låten i syftet att skickas in till Melodifestivalen?
"Mmm, det är ett klart schlagertänk bakom låten. Märks det?" frågar Anders och skrattar.Absolut. Den här typen av låt har vi börjat skapa nått slags behov av att ha i Mello. Allsångsvänligt och lättsamt. Den fastnar!
Och om ni nu kommer med i Melodifestivalen, vilket vi hoppas, vad tror ni att ni kan tillföra till festivalen?

"Åh så kul att du tycker så!
Vi tycker att det behövs ett nytt svenskt popband i Melodifestivalen, och det är där vi kommer in! I och med att vi har ungefär 6 års turnévana tillsammans så är liveshowerna vår rutin och styrka. Vi vill verkligen visa upp oss för svenska folket och tror vi kan tillföra ungdomlig energi till tävlingen!"

Det låter ju superhärligt! Hur är Melodifestivals intresset annars? Följer du Schlageryran?
Självklart, vem gör inte det? (Ja, det undrar Schlagerzoot också!) När vi är ute och spelar de där månaderna feb-mars så blir det alltid uppladdning till Melodifestivalen. Det är ju mycket kollegor med också, som vi senare träffar på festivaler och dylikt.

Jag tror precis du fick lite extra röster där, haha!
Åh det behövs såklart! Haha!

Har du någon favoritschlager?
Oj det var svårt...

Man får säga ett flertal!
"I partyhänseende så gillar jag nog mest Bengtzings låtar. "Jag ljuger så bra". Hon har en go personlighet också. Annars är "Sommarn som aldrig säger nej" med Malta från någon gång på 70-talet ju en snygg sång. Är nog väldigt traditionell i min schlagersmak!"

Bra svar!
Sen måste jag ju fråga, vad det gäller kläder har jag märkt att ni verkar ha er standard outfit med era Billytröjor. Har ni alltid detta som scenkläder?

"Det är de enda kläder vi äger." Säger Anders stelt, men skrattat sedan till och fortsätter: "Nej, skämt åsido, som du säger det är vår scenoutfit. Just nu kör vi på rött tema, nytt och frächt för iår. Tidigare har vi haft svarta jackor."

Så det är detta som gäller ifall det blir Melodifestival också?
"Självklart! Det skulle kännas konstigt med något annat på. Möjligtvis att det får sys upp nya ännu finare, men jag tycker det ser rätt bra ut nu som det gör. Tycker inte du dom är fina? haha!"

Man ska inte lämna sina ideal! Jag tycker ni är jättefina!

Sen har vi en standardfråga som man måste fråga! Är du beredd, det kan vara den konstigaste frågan då fått och kommer att få i Schlagersammanhang (och då är det endå en konstig bransch!) Om du vore ett schlagerdjur, vilket vore du då? Om Billy, som band, vore ett djur - Vilket djur skulle det då vara?

"Om jag vore ett schlagerdjur... Så vore jag en schlagerbjörn. Lurvig och gillar honung.

Om Billy vore detsamma så får det bli en schlager-cockerspaniel. Fulla av energi och långa öron!" kontaterar en skrattande Anders men skyndar sig att tillägga; "Våra öron är faktiskt av normallängd."

Det är ju alldeles underbart! Vi får hoppas det går vägen för er så vi får se er i tv-rutan i februari. Stort lycka till!
"Åh, tack så mycket! Hoppas vi hörs och ses snart i ett schlagersammanhang!"
Billys låt Tusen Nätter har sin sida på SVT här; http://svt.se/2.143384/
Besök även Billys hemsida www.billy.se
Kommentarer
Postat av: Jennie

.. det är ju de som var i Nora! Gud vad kul! Heja! ;)

2010-10-20 @ 16:45:02
URL: http://jennie95.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0