Mer makt åt Björkman ska rädda Melodifestivalen


Idag kan vi läsa i Aftonbladet om planer för Melodifestivalens framtid - All makt åt Björkman.
Läser man istället mellan raderna så är det, som vanligt, inte så farligt. I artikeln säger insatta källor att Christer Björkman själv kommer att välja ut de 32 bidragen, artister och låtar, som ska tävla i nästa års Melodifestival. Anledningen till detta ska vara att Christer ser juryn som ett hinder från de rätta låtarna att sippra igenom och att detta ska vara svaret på Sveriges "usla" resultat i Eurovision Song Contest de senaste åren. Att Björkman får bestämma låtar och artister "enväldigt" (= med en liten grupp av sina närmsta medarbetare) ska leda till att vi vinner Eurovision Song Contest och Björkman kan sedan avgå som kung av Melodifestivalen på topp.
Andra halvan av artikeln handlar om Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, som säger att ingenting är bestämt ännu och att varianten att Björkman får all makt är ett alternativ men att Hall personligen tror att juryn kommer att vara kvar.



Jag kan inte låta bli att få ett litet léende på läpparna när jag läser det här. Ett skrattretande léende, liksom. För grejen är den att Christer är rätt enväldig redan från början. Juryn väljer låtar på hans kommandon - låtarna ska ha en bredd och tillföra tävlingen musikalisk bredd, oavsett om låten är bra eller inte. Det är allmänt känt från flertalet som suttit i juryn att Christer styr vilka låtar som ska väljas. "Ska ni inte ta den här låten istället?" är ett citat som dykt upp flera gånger när man pratat med forna jurymedlemmar. Sen om det stämmer eller inte vet ju inte jag, men eftersom det kommit från flera håll får man ju misstankar. Artisterna väljer Christer och resten av SVT-crewet redan ut. Reglerna är enkla - om inte SVT får som de vill diskas bidraget ur tävlingen.



Det Melodifestivalen behöver är helt enkelt nytt blod. Någon som kan göra det Christer gjorde med Melodifestivalen 2002 - en helomvändning som får festivalen på topp igen. Framförallt så behöver Melodifestivalen någon som kan göra Melodifestivalen svensk igen. Känns det inte lite som ett hån mot svenska folket med utländska jurygrupper? Ska vi inte skicka VÅRT bidrag till ESC? För att citera Åsnan: Jag tvivlar på att Serbien har svenska jurygrupper...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0